VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het vergaderseizoen loopt op zijn einde. Ongeveer driekwart van de beursondernemingen heeft de jaarlijkse vergadering achter de rug. Een overzicht van de meest spraakmakende stemuitslagen.

Bestuur en commissarissen slaagden er niet in alle voorstellen over de streep te trekken. Zo sneuvelde een nieuw beloningsbeleid bij zowel NSI (35,1 procent tegen) als Wereldhave (circa 44 procent). Wereldhave klimt na een ombouwoperatie van winkelcentra langzaam uit een diep dal, maar kreeg forse tegenstemmen om de oren bij diverse agendavoorstellen. “We hebben huiswerk te doen”, aldus de president-commissaris die aangaf “geen idee” te hebben waar dit vandaan komt.  

De beloningsvoorstellen van TomTom (circa 19 procent tegen) en Alfen (21 procent tegen) werden wel aangenomen, maar veel scheelde dat niet. Minimaal driekwart van het kapitaal moet een nieuw beleid goedkeuren. Die drempel haalden beide bedrijven dus nipt.  

Beloningsverslag 
Aandeelhouders waren eveneens lang niet allemaal te spreken over het beloningsverslag waarin commissarissen de toegekende bonussen aan bestuurders moeten uitleggen. Bij metaalbedrijf AMG werd dit rapport met ruim 53 procent zelfs weggestemd. Topman Heinz Schimmelbusch behoort sinds jaar en dag tot de grootverdieners op het Damrak, voornamelijk door royale bonussen.  

De tegenstem lijkt vooral een afstraffing voor een doorgevoerde verhoging van de vaste vergoeding van de ceo met tientallen procenten tot 1,5 miljoen euro. Hoewel sprake is van een adviserende stem is het een domper voor commissarissen, die in de jaarvergadering openlijk vraagtekens plaatsten bij de toenemende invloed van (kritische) stemadviesbureaus als Glass Lewis en ISS. In het persbericht dat AMG direct na de ava uitbracht, verzweeg het aanvankelijk de tegenstem. Een dag later volgde een herstelbericht waarin het bedrijf toch door het stof ging.  

Geschrapt 
Bij vier agendapunten kwam het helemaal niet tot een stemming. Alfen maakte, tot verrassing van beleggers, een dag voor de ava bekend dat de geplande benoeming van cfo Boudewijn Tans van tafel was. “Na zorgvuldige en constructieve overweging” van zowel Tans als de rvc is besloten niet met elkaar verder te gaan. Tijdens de inwerkperiode – die al in januari was begonnen – bleek uiteindelijk dat er “toch geen match” was, aldus president-commissaris Henk ten Hove.  

Bouwer BAM durfde het niet aan een speciale transitiebonus voor te leggen en Vopak schrapte het voorstel voor een statutenwijziging die uitsluitend digitaal vergaderen mogelijk had moeten maken. Enkele weken eerder had ruim 80 procent van het aanwezige aandelenkapitaal van Alfen tegen een vergelijkbaar plan gestemd. Corbion voerde in alle stilte ook een punt af van de agenda. Dat ging eveneens over een statutenwijziging. Die moest de inspraak van aandeelhouders bij het benoemen van bestuurders en commissarissen beperken. 

Herbenoeming 
Aandeelhouders stemden wel in met alle voorgestelde (her)benoemingen van bestuurders en commissarissen. Al verraden de stemuitslagen dat er hier en daar toch wel twijfels waren. Zo stemde slechts 77,6 procent in met het plan om ceo Bernd Stahli van het geplaagde vastgoedfonds NSI te herbenoemen voor een derde termijn van vier jaar. Iets minder dan een kwart van de aanwezige aandeelhouders had bedenkingen, getuige de ruim 22 procent die zich onthield van stemming.  

Bij de herbenoemingen van de toezichthouders Jean-François van Boxmeer (Heineken Holding), Byron Grote (AkzoNobel) en Ber Buschman (Vastned) stemden respectievelijk 21 procent, 17 procent en bijna 16 procent van de aandeelhouders tegen. Grote (Angelsaksische) beleggers kijken steeds kritischer naar de overvolle agenda’s van toezichthouders.  

Decharge 
Na twee tumultueus verlopen jaarvergaderingen, verliep de ava van Philips dit jaar relatief rustig. Alle punten werden met ruime meerderheid aangenomen. Daar hoort wel een kleine kanttekening bij: ruim 10 procent van het aanwezige kapitaal stemde tegen decharge van de commissarissen: beduidend meer dan bij eerdere ava’s. Een stemadviesbureau had zijn twijfels uitgesproken over de effectiviteit van het toezicht bij het bedrijf dat in de afgelopen jaren in het hart geraakt werd door de apneucrisis. Ook bij Ctac (23 procent) en Alfen (circa 13 procent) stemde een relatief groot deel van het aandeelhoudersbestand tegen de kwijting van commissarissen. 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap